Sr. D. Miguel ARIAS CANETE

Presidentc de la Comision Mixta para la Unidn Europea
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Plaza de las Cortes s/n

28071 Madrid

Espana

Excelentisimo Sr. Presidente:

Thank you for your letter of 16 February 2010 in which you request clarification
concerning the interpretation of the term "legislative acts" for the purposes of Protocol
(No 1) on the Role of national Parliaments in the European Union and Protocol (No 2)
on the Application of the Principles of Subsidiarity and Proportionality of the Treaty,
ahead of the COSAC meeting starting on 30 May 2010 in Madrid.

I have submitied your request to our Committee on Legal Affairs, responsible for the
interpretation and application of European law. After examining the issue at its
meeting of 17 May 2010, the Committee on Legal Affairs unanimously decided to
adopt the following response to your request.

1. The Treaties touch on the concept of "legislative acts" in the following manners:

e Article 289(3) TFEU states that "legal acts adopted by legistative procedure
shall constitute legislative acts";

e Article 3 of Protocol (No 2} and Article 2 of Protocel (No 1) state that "for the
purpose of [those] protocols", "draft legislative acts” mean "proposals from the
Commission, initiatives from a group of Member States, initiatives from the
European Parliament, requests from the Court of Justice, recommendations
from the European Central Bank and requests from the European Investment
Bank for the adoption of a legislative act”.

2. The concepts "legislative acts” and "draft legislative acts" are central to the
operation of Protocols (No 1} and (No 2) and therefore to the application of the
principle of subsidiarity as defined in Article 5(3) EU. In particular, the "reasoned
opinion"” procedure applies only to "draft legislative acts". It appears from
correspondence between the Commission, the Council and national Parliaments
that the former two institutions intend to adopt the interpretation whereby
"legislative acts" within the meaning of both Protocols would consist exhaustively
of legal acts adopted either under the ordinary legislative procedure or under a
special legislative procedure.



3. Such a principled interpretation should be upheld, given that the Treaties are
particularly clear and unambiguous as to what the definition of a legislative act is.
Furthermore, not only do the Treaties define this novel concept, they go on, in
each individual legal basis, to identify precisely whether the procedure is
legislative {ordinary or special) or not. In places where an individual legal base
does not specify that the acts to be adopted under it are legislative, the only
conclusion can be that the authors of the Treaties intended the resulting acts to be
non-legislative, with the resulting consequences, including under Protocols (No 1)
and (No 2).

4. This interpretation should be refined in two ways. Firstly, it is common ground
that the Treaties' exclude the application of the principle of subsidiarity for arcas
falling within exclusive Union competence”, irrespective of whether a draft
legislative act is at stake or not.

5. Secondly, a subsidiarity test is obviously not appropriate for certain Union acts of
an internal organisational character. Such acts, even if not expressly mentioned in
Article .3 TFEU, can also be considered to fall within the Union's exclusive
competence. Legislative acts adopted under a special procedure or the ordinary
procedure falling under this category would include the Staff Regulations of
Officials®, the Statute for Members of the European Parliament®, the Statute of the
Ombudsman® and the Statute of the Court of Justice®.

6. Considering the changes brought about in the structure of the Treaties by the
Treaty of Lisbon with the systematic introduction of the terms "legislative acts"
and "draft legislative acts", the above interpretation is necessary for the purpose of
interpreting Protocols {No 1) and (No 2) in a way that ensures a proper application
of the subsidiarity principle.

I trust that the European Parliament's response to the questions you raised will further

assist COSAC's consideration of this matter.

Yours sincerely,

Jerzy Buzek
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